Polygonum in vermomming?

Laatst ging ik een online les van onlineBloemschikken voorbereiden. Met voorbereiden bedoel ik in dit geval: de bosjes in en Polygonumstokken knippen.

 

Moeilijk te herkennen

Bij ons in de buurt, langs het kanaal in Weert, is een groot veld met Polygonum struiken. Je moet ze wel even kunnen herkennen, want om eerlijk te zijn wist ik een aantal jaar geleden ook niet precies hoe ze eruit zagen en kocht ik ze alleen maar bij de groothandel; netjes in bosjes van 10 stuks. ‘In het wild’ is de Polygonum in vermomming…

 

Veelzijdig

Je kan zoveel doen met deze stokken in verschillende bloemstukken en boeketten, maar houd er wel rekening mee dat hoe ouder ze worden, des te moeilijker het wordt om ze te knippen. Ze worden dan wel een beetje sterker en kleuren langzaam van groen met rode stipjes naar een beetje bruin.

 

Kamers

Het leuke van Polygonumstokken is dat ze, net als bamboe, ‘kamers’ hebben. Daarmee bedoel ik dat een stok is onderverdeeld in afgesloten stukjes. Je kunt ze daardoor bijvoorbeeld heel eenvoudig verticaal ophangen en een gleufje in een kamer snijden. In dit gleufje giet je dan een beetje water, waarna je er een bloem in kunt steken. Het water loopt er niet uit, dus de bloem blijft voorzien van water. Handig!

 

Ook als frame

Polygonum is ook goed te gebruiken als frame voor een handgebonden boeket. Lekker stevig en robuust, maar toch stijlvol en natuurlijk. Daarnaast kun je Polygonum ook goed gebruiken in een parallel stuk; dan zou je zelfs de bladeren eraan kunnen laten zitten, want die blijven wel een weekje mooi. De Polygonum is voor veel mensen wel vermomd, wanneer de bladeren er nog aan zitten.

 

Tip

IP: Zet Polygonum NIET in je tuin (tenzij die drie hectare groot is), want het gedraagt zich als onkruid. Binnen de kortste keren staat je hele tuin vol en kom je er nooit meer vanaf!

 

~ Nicolle Boerma ~