Neeeee, geen elastiekje…!!!

Hoewel ik mede-oprichter ben van After All Vakopleidingen Bloemschikken en die particuliere school run met veel enthousiasme en plezier, moet ik hier toch eerst even bekennen dat ik zelf nog nooit een opleiding of cursus bloemschikken heb gevolgd.

 

Semi-leek

Wellicht dat dat mensen verbaast, maar ik heb daar zo mijn argumenten en redenen voor. Die schrijf ik wellicht nog wel eens in een toekomstig artikel. Goed, vakinhoudelijk heb ik dus niet de praktijkkennis en -ervaring die je misschien zou verwachten, maar mijn kwaliteiten liggen op een ander gebied. Mijn werkzaamheden zijn daar gelukkig ook naar. Hoe kijkt een semi-leek, zoals ik mezelf op dit gebied wel eens noem, tegen het vaak verrassend kleine wereldje van de bloemsierkunst aan? Anders dan de vaklui, maar ook anders dan de creatieve amateurs, dat is zeker. Een semi-leek dus, aan het woord…

 

Elastiekje…

In de jaren dat ik werkzaam ben in deze business heb ik veel gehoord, gezien en gevraagd over bloemschikken, maar ik ben en blijf dus -zoals hierboven vermeld- een semi-leek op dit gebied. Misschien klinkt het wat raar, maar dat biedt mij een aantal voordelen. Ik heb in dit vak bijvoorbeeld gelukkig nog geen last van ‘vakblindheid’. Eerlijkheidshalve moet ik dan echter ook direct bekennen dat ook ik mezelf steeds vaker afvraag waarom die bloemist het door mij bestelde en verder prachtige handgebonden boeket afwerkt met een elastiekje in plaats van met touw of raffia. In mijn hoofd hoor ik op zo’n moment mijn partner en docente Nicolle Boerma kreunen: “Oh nee, GEEN elastiekje”…

 

Verkoopbaar bloemwerk of niet…

Voor wie het nog niet weet: After All is een particuliere ‘bloemschikschool’, waar cursisten op een professionele manier leren omgaan met bloemschikken. Het streven is om mensen kwalitatief goed en ook ‘verkoopbaar’ bloemwerk te leren maken. Bloemwerk moet bijvoorbeeld ook kunnen worden vervoerd, da’s wel zo praktisch natuurlijk. We maken niet van dat ‘zweverige’ bloemwerk, maar technisch hoogwaardig en daardoor degelijk (wat trouwens niet hetzelfde is als oubollig) werk.

 

Niet makkelijk te verkopen bloemwerk

Wanneer ik eerlijk naar arrangementen in hedendaagse tijdschriften kijk, dan zie ik een heleboel arrangementen die niet echt makkelijk te verkopen zijn. Veel van die tijdschriften noemt men tegenwoordig ‘glossy’s’. En die bijnaam is zeer terecht gekozen. De foto’s zijn vaak belangrijker als plaatje, dan het eigenlijke onderwerp wat op die foto staat. Waarom vind ik die gefotografeerde arrangementen ‘niet echt makkelijk te verkopen’? Niet vanwege het uiterlijk, want over smaak valt nog steeds niet te twisten. Ook niet vanwege het al dan niet ontbreken van technieken, want dat is niet de vraag in zo’n tijdschrift. Maar vooral wél vanwege de tijd die er vaak mee was gemoeid om het arrangement helemaal af te krijgen. Heel leuk natuurlijk als de maker daar twee gezellige uurtjes -of zelfs meer- mee bezig is geweest, maar we weten ook een beetje hoe de loonkosten in ons land er anno 2018 voor staan. Dan blijkt datzelfde arrangement ineens vrij duur te zijn geworden. In een aantal gevallen geen probleem, omdat het niet voor de verkoop is bedoeld, zoals in zo’n tijdschrift. Wanneer het arrangement echter wel verkocht moet worden en men wil er ook nog iets aan verdienen, dan komt er een hoog prijskaartje aan te hangen. Het gaat dus duidelijk niet alleen meer om het arrangement als zodanig, maar ook om wat het wel of niet mag kosten.

 

Technisch of Trendy...

Met het bovenstaande wil ik maar zeggen dat we bij After All er dus bewust voor kiezen om ons in eerste instantie niet zozeer met het ‘trendy’ bloemwerk bezig te houden, maar met het technisch en kwalitatief goede bloemwerk. ‘Houdbaarheid’ is vaak een ondergeschoven kindje in de designwereld, maar bij ons is het een belangrijk criterium tijdens de praktijkexamens. Van een bruidsboeket bijvoorbeeld mag je toch op zijn minst verwachten dat het die ene belangrijke dag overleeft!!!
Dit alles betekent niet dat onze cursisten geen mooi of spannend bloemwerk maken, integendeel. Het is echter erg belangrijk om geen verkeerde verwachtingen te kweken bij wie dan ook. Maar aan het eind van een opleiding zijn al onze cursisten in staat het geleerde zelfstandig te maken. En dat is wat telt.

 

Creativiteit en Talent…

Zoals vermeld staat het aanleren van bloemschiktechnieken, met de nadruk op technieken, bovenaan de prioriteitenlijst van After All. Simpelweg omdat iemand die de techniek beheerst alles kan maken. Creativiteit en talent komen daarna veel beter uit de verf en het merendeel van de arrangementen blijkt veel eenvoudiger te realiseren. Degene die het arrangement maakt, blijft zodoende niet ‘hangen’ op een bepaald niveau. Wanneer we denken aan de grotere arrangementen wordt dat al snel duidelijk. Tijdens de eerste lessen van een vakopleiding zien we mensen soms letterlijk worstelen met een klein handgebonden boeket. Hoe hou je dat nou vast, terwijl je steeds materialen moet toevoegen en ook nog de vorm in tact moet houden? En het probleem wordt alleen maar groter naarmate ook het boeket groter moet worden. Het zijn eenvoudige, maar alleszeggende voorbeelden. En dus is de conclusie eenvoudig: Eerst gaan we leren staan (techniek), daarna leren we lopen (creativiteit) en als we dat erg goed beheersen, gaan we rennen (talent)…

 

Vooropleiding, ehh hoe bedoelt u…

Bij After All komen natuurlijk telefoontjes binnen met vragen omtrent de opleidingen bloemschikken die we verzorgen. Een veel gestelde vraag luidt: “Welke vooropleiding heb ik nodig om een (vak)opleiding bloemschikken bij After All te kunnen volgen?”. Het antwoord is in alle gevallen even duidelijk als kort: “Geen”. Uiteraard volgt dan de nodige toelichting en vaak een bijna voelbare opluchting bij de toekomstig cursist. Pas bij een Vervolg Vakopleiding worden dat soort ‘eisen’ gesteld. Men dient dan uiteraard een voorafgaande opleiding te hebben afgerond. Kijkt u voor alle details gerust eens bij de opleidingen op deze website.

 

~ Joop Overhand ~