Leisteen gebruiken bij bloemschikken

Ongeveer vijftien jaar geleden reden we langs een kerk, waarvan het dak werd vernieuwd. Meteen werden we enthousiast, want het dak was volledig van leisteen gemaakt.

 

Leisteen als (duur) afval...

Het leisteen van het oude dak werd keurig netjes opgestapeld in een grote container, om vervolgens afgevoerd te worden als afval (!). Je begrijpt dat we even zijn gestopt en na wat navragen bleek het geen enkel probleem om deze ‘vuilcontainer’  te laten legen op de parkeerplaats van het Boerma Instituut, waar wij toentertijd nog werkzaam waren. Nu nog ligt er leisteen van toen tussen de planten in de tuin, als decoratie. Natuurlijk kun je leisteen gebruiken bij bloemschikken. We hebben heel veel gebruik gemaakt van het leisteen in vegetatief bloemwerk, en natuurlijk in onze ‘tuintjes’.

 

Winning of restproduct?

Een paar jaar na dit voorval hadden we een heel fijne vakantie in het Duitse Hoch Sauerland. Met verbazing hebben we daar gezien hoeveel leisteen er werd en wordt gebruikt op daken en gevels van huizen. Het leien dakje, zogezegd. Ook zagen we enorme bergen leisteen tegen de berghellingen liggen. In eerste instantie vroegen we ons af wat al dat leisteen wel niet waard was, gezien de prijzen waarmee je in Nederland wordt geconfronteerd. Na een bezoek aan een Ertsmijn werd ons veel duidelijk. In het Hoch Sauerland zijn er mijnen waar o.a. Leisteen wordt ‘gewonnen’. Al is leisteen meer een ‘restproduct’, omdat het in de mijnen meer om de winning van zink, lood en ook zilver gaat.

 

Leisteen is de aardse geschiedenis in laagjes...

Leisteen is een stukje kunst van onze planeet. Al sinds de middeleeuwen wordt leisteen toegepast om huizen te bedekken, te betegelen of te verfraaien. Er werden zelfs wapens en harnassen van gemaakt. Simpel gezegd is leisteen ontstaan door het verschuiven van kleilagen over elkaar heen. Dit proces heeft in sommige gevallen wel een aantal miljoenen jaren geduurd. Leisteen bestaat uit verschillende sedimenten waaronder: Kwarts, Hematiet en Pyriet. Door de “spoeling” van deze stoffen onder hoge druk is het leisteen ontstaan. Kenmerk van leisteen is dat het is opgebouwd uit laagjes. Vooral langs de randen van de steen zijn de laagjes duidelijk zichtbaar.

 

Leisteen is te koop én populair...

Leisteen is in Nederland te koop, ook bij de diverse groothandelscentra is het erg populair. Je ziet bijvoorbeeld heel veel leisteen bordjes in diverse vormen (net als de ouderwetse kleine schoolbordjes), bijvoorbeeld op stokjes, om in boeketten of arrangementen te steken. De klant (b.v. bloemist) kan er zelf zijn tekst op zetten en het geeft weer een beetje meer natuurlijke uitstraling in de winkel.

 

Leisteen gebruiken in onze arrangementen...

Ook tijdens diezelfde vakantie kwamen we een man tegen die een klein dakje van leisteen aan het vervangen was. Hij gooide de oude leisteen op de grond en bracht mooie, nieuwe stukken aan op het dak. Wij kwamen aanwandelen juist toen hij wilde gaan opruimen (weggooien). De geschiedenis herhaalde zich. Wij vroegen of we wat van het ‘afval’ mochten meenemen. Geen enkel probleem, dacht de man, die het maar vreemd vond dat wij die ‘troep’ wilden hebben. Tien minuutjes later lagen de stukken leisteen in een krat achter in onze auto. Die man blij, wij blij, en later waren ook onze cursisten blij. Want na dit verhaal zal het niemand verbazen dat er met enige regelmaat leisteen wordt verwerkt in onze arrangementen.

 

~ Nicolle Boerma ~