Etiquette, altijd een overwinning voor het Vak…

Vindt u het ook zo jammer dat het niet meer verplicht is om bij een bezoek aan het casino correct gekleed te gaan, dus dames in het lang en heren in pak, mét stropdas?

 

Jammer...

Of dat een overwinning wordt ‘gevierd’ met een rouwkrans in plaats van een lauwerkrans? Zijn het tekenen van algehele vervlakking en gebrek aan respect voor het vakmanschap, of komt het voort uit onwetendheid? Hoe is het tegenwoordig met de aloude etiquette? Hieronder een klein stukje van onze visie, en hopelijk die van vele anderen…

 

Olympisch Kampioen…

Stel: Je wordt Olympisch Kampioen allround schaatsen. Fantastisch, Geweldig!! En om dat te vieren krijg je geen overwinningskrans om je nek gehangen, maar een rouwkrans!! Het is alweer even geleden, maar in 2002 overkwam dat Jochem Uytdehaage, waarschijnlijk zonder dat hij dat zelf wist. Een blunder van de eerste orde. Mooi was ‘ie wel, die krans, maar toch: het blijft een blunder. Wanneer je verstand hebt van bloemenarrangementen, in dit geval van kransen, dan bekijk je de beelden op televisie of de foto’s in de krant met volle verbazing en met gemengde gevoelens.

 

Etiquette, Details en Vakmanschap…

Deze drie woorden horen bij elkaar. Soms lijkt het alsof we ons dat niet of niet genoeg realiseren, maar wanneer we even nadenken komen we weer tot dit besef. In het chique visrestaurant verwachten we ook dat het bestek -eigenlijk moet ik nu schrijven ‘couvert’- ligt zoals het hoort. We zijn tenslotte op chique en verwachten van de vakman en -vrouw dat ze hun kennis ten volle tentoonspreiden. Dat voelt gewoon beter en lekkerder. Zo werkt het natuurlijk ook in de wereld van de bloemsierkunst. Er zijn dingen juist en niet juist, omdat ze nou eenmaal zo horen te zijn, of juist niet. Dat staat los van iedere smaak.

 

De Vakopleiding en het Vervolg…

Bij After All Vakopleidingen Bloemschikken, en dus ook bij onlineBloemschikken.nl, streven we ernaar om -naast de broodnodige techniek- onze cursisten bewust te maken van het feit dat er ook in het bloemenwereldje nog steeds iets bestaat als etiquette. Tijdens de Vakopleiding ligt de nadruk op de diverse technieken die kunnen worden aangewend om kwalitatief hoogwaardig bloemwerk te maken. Van bruidsboeket tot rouwtak en van handgebonden boeket tot lineair vaasarrangement.

Wanneer men doorstroomt naar de Vervolg Vakopleiding, dan leert men de aangeleerde techniek uit te breiden. Grotere en complexere arrangementen vragen tenslotte om andere of grootschaliger technieken. Een autoversiering op een enkel blokje steekschuim is niet te realiseren. Het is dus noodzakelijk dat de cursist leert om ‘groter’ te denken. Niet zozeer in grotere materialen, maar meer in grotere aantallen van de materialen. Geen drie rozen in een groepje, maar dertig, om maar iets te noemen. Ondergronden van zes grote blokken steekschuim in plaats van een half blokje. En dan wel goed opgebouwd, want losse blokken kunnen natuurlijk niet.

De Vervolg Vakopleiding van After All is een belangrijk verlengstuk van de Vakopleiding. Wordt de cursist tijdens de Vakopleiding nog ‘bij de hand genomen’, bij de Vervolg Vakopleiding leert de cursist steeds een beetje meer zelfstandig te werken aan alle soorten bloemwerk. De meeste technieken zijn dan ondertussen wel zo’n beetje bekend. Men leert gestaag de eigen creativiteit en het eigen talent toe te passen. Echter, de technieken vormen nog steeds een erg belangrijk deel van de opleiding.

 

Details, ze zijn bepalend…

Het woord ‘etiquette’ is al een paar keer genoemd. Er kan geen sprake zijn van de juiste toepassing van etiquette wanneer er niet voldoende (lees: veel) aandacht aan de details wordt geschonken. Maar de niet-vakman valt natuurlijk uiteindelijk door de mand. Wij begrijpen bijvoorbeeld niet dat de rouwkransen, die bij de traditionele dodenherdenking op de Dam in Amsterdam te zien zijn, aan de achterkant niet zijn afgewerkt. Ergens beseft er iemand niet dat de televisiecamera’s aan alle kanten staan opgesteld en de miljoenen (!) mensen op de televisie ook de ‘kale’ achterkant van de kransen zien. Het voelt een beetje aan als het nepdecor in een oude western; er staat wel een gevel, maar daarachter is het letterlijk een kale boel. Het besef voor deze details en de diverse vormen van etiquette is bij After All onderdeel van iedere opleiding en wordt belangrijker naarmate de cursist vordert in het hierboven genoemde traject.

 

Ook ons lesrooster is erg gedetailleerd, kijkt u zelf…

Natuurlijk willen wij graag dat u als lezer de strekking van het bovenstaande volledig begrijpt. Omdat het onmogelijk is om onze visie op slechts één A4’tje te schrijven, hebben we onze opleidingen gedetailleerd uitgewerkt in onze brochures en op onze internet site. Degenen die ondertussen hun rijbewijs voor de digitale snelweg hebben behaald, kunnen we aanraden om eens op het gemak te gaan kijken op AfterAll.nl of op onlineBloemschikken.nl

Alle informatie omtrent de opleidingen van AfterAll.nl en onlineBloemschikken.nl vindt u daar. Lesroosters, prijzen, data, voorwaarden, alles zeer uitgebreid en zeer gedetailleerd. Maar na het lezen van dit artikel had u natuurlijk niet anders meer van ons verwacht…

 

~ Joop Overhand ~