Gemeenschapscentrum 'de Schakel'
St. Barbaraweg 1
6024 AR Budel-Dorplein
Nederland
Zoals je wellicht al weet kun je bij After All je Vakdiploma Bloemist Winkelier behalen door de klassikale Vakopleiding Bloemschikken te volgen. Deze weg wordt door velen bewandeld, maar niet iederéén is in staat om gedurende 30 weken elke week een dag naar ons toe te komen. Voor hen is er een alternatieve route bedacht, die we graag aan je uitleggen.
After All heeft een modulaire opbouw bedacht waarin klassikale lessen worden gecombineerd met online praktijklessen in de vorm van streaming lesvideo's. Geen enkele andere school biedt deze combinatie aan, dus we zijn er natuurlijk erg trots op dat wij dat wel kunnen. En juist deze combinatie maakt het voor jou mogelijk om een alternatieve route naar het felbegeerde Vakdiploma te nemen.
|
Al jarenlang biedt After All haar Korte Vakopleiding van vijf lesdagen aaneen aan. Voornamelijk aan mensen die verder van ons vandaan wonen, maar toch serieus met bloemschikken aan de slag willen. Regelmatig stelden deze cursisten de vraag of er ook een tweede week zoals deze bestond, zodat ze verder konden leren. Tot nu toe was dat niet het geval, maar After All zou After All niet zijn als we daar niet mee aan de slag zouden gaan. Jij vraagt, wij draaien...
Er is dus een tweede week aan de Korte Vakopleiding toegevoegd en daarom hebben we de naam iets aangepast: Korte Vakopleiding Module1 en Korte Vakopleiding Module2. We waren echter van mening dat we het hier niet bij konden laten, dus is ook Module3 (inclusief praktijkexamen) toegevoegd. Nu is de alternatieve weg naar het Vakdiploma Bloemist Winkelier klaar.
De Korte Vakopleiding Module2 is voor mensen die:
Na afloop van Module2 ben je al een aardig eind op weg naar je Vakdiploma. Je hebt nog veel meer technieken, vormen en stijlen leren kennen. Na deze vijf lesdagen ga je thuis herhalen en oefenen met behulp van de lesvideo's op www.onlineBloemschikken.nl. Als je er klaar voor bent dan meld je je aan voor Module3: het praktijkexamen (inclusief twee examenvoorbereidingsdagen).
|
De studiebelasting voor deze opleiding is ongeveer 25 uur voor de eerste week, inclusief lesdagen. Daarna ongeveer 2-4 uur per week.
Wanneer je alle lessen aanwezig bent geweest, ontvang je een Certificaat van deelname Module2.
Voor Module2 is een Certificaat van deelname aan Module1 van maximaal anderhalf jaar oud vereist.
De klassikale opleidingen van After All zijn stuk voor stuk all-in. In gewoon Nederlands heet dat volledig verzorgd. Dat betekent dat je niets meer hoeft te kopen of aan te schaffen om de klassikale lessen te kunnen volgen.
|
Na deze vijf lesdagen ga je thuis herhalen en oefenen met behulp van de lesvideo's op www.onlineBloemschikken.nl. Als je er klaar voor bent dan meld je je aan voor Module3: het praktijkexamen (inclusief twee examenvoorbereidingsdagen). Hadden we al gezegd dat je veel moet oefenen? Gelukkig kan dat met de online lesvideo’s onbeperkt. Volg onderstaande online lessen, waarbij wij deze volgorde adviseren:
|
Na het volgen van de klassikale lessen van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig onderstaande bloemstukken en arrangementen te maken:
(VO-041)
|
Mille-Fleurs boeket betekent boeket van duizend bloemen. Het is een alzijdig boeket, wat ook goed bij de mannen in de smaak valt. Een hele goede manier om je parallel- en korenschooftechniek weer eens te oefenen. Je bent nu bijna aan het eind van je Vakopleiding, dus moet je die onder de knie hebben.
(VO-042)
|
Dit arrangement is in kippengaas verwerkt. Zo werkte men vroeger (toen er nog geen steekschuim bestond) ook vaak, maar zo wordt het nu ook nog vaak op bloemenbeurzen gemaakt. Voor sommige bloemen is het schikken in water met snijbloemenvoedsel veel beter voor de houdbaarheid. Het is echt niet makkelijk om deze vorm in kippengaas te schikken, dus je moet even doorzetten.
(Kunstgeschiedenis, vormen en stijlen)
|
In deze les gaan we in grote lijnen door de geschiedenis van het bloemschikken heen. We bekijken welke rol bloemen en planten bij de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen speelden en op welke manieren ze toen werden verwerkt. De stijlen die daarna besproken worden zijn de Romaanse stijl, de Gotiek, de Renaissance, de Barok, het neoclassicisme, de Biedermeierstijl en de Jugendstil. Het blijkt dat de oude culturen veel invloed hebben gehad op het bloemwerk in latere perioden. Sommige stijlen grijpen zelfs geheel terug op de oudheid, denk maar aan het neoclassicisme. Terugkijkend blijkt dat de stijlperioden uit voorbije tijden ook van invloed zijn op de huidige bloemsierkunst.
(VO-035)
De gelegenheid om dit arrangement te maken is meestal niet leuk, maar het maken van het rouwkruis vinden de meeste cursisten geweldig. Dat komt doordat je dit arrangement helemaal zelf maakt, beginnend met twee latjes. Je kan met dezelfde techniek een leuke tafelversiering voor buiten maken. Kijk maar eens naar les IB-067 op www.onlineBloemschikken.nl.
(VO-037)
Als je alle lessen van de Vakopleiding Bloemschikken netjes hebt gevolgd, dan is het kwartje vast wel gevallen en begrijp je de lijnen, verhoudingen en maten van het lineaire bloemwerk. Dan ben je nu klaar voor het lineaire handgebonden boeket. Dit boeket maak je met de paralleltechniek en de korenschooftechniek. Dit is een heel moeilijk boeket om te leren maken. Als je hem vaak oefent word je er beter in en ga je het leuker vinden om te doen!
(VO-032)
Langwerpige materialen zullen veel mooier uitkomen in lineair rouwwerk dan in gemengd rouwwerk. Wel is dit de lastigste stijl om te maken, misschien is dat wel de reden dat niet veel bloemisten deze stijl promoten.
(VO-040)
Het tuintje op krans is veel werk, maar heerlijk om te maken. Je kan er zoveel liefde in steken. Misschien daarom ook wel vaker gevraagd als rouwkrans.
(Nomenclatuur der bloemen en planten)
In deze les bespreken we de nomenclatuur, oftewel de wetenschappelijke naamgeving van de bloemen en planten. Je leert de opbouw van de namen, de schrijfwijzen, uitspraak enzovoort.
(VO-038)
|
Deze hoofdkrans - annex haardiadeem, annex maagdenkrans - is weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen voor communicantjes, maar ook voor bruiden. Zo zie je maar weer dat het belangrijk is om alle technieken te leren; je weet nooit of het weer een trend wordt.
Ook leuk om rond een kaars te leggen.
(VO-019)
De Vaas Cascade is niet alleen een heerlijk arrangement om te steken, maar valt ook bij bijna iedereen in de smaak. Wie heeft er nou geen plek voor dit bloemrijke arrangement?
Gemeenschapscentrum 'de Schakel'
St. Barbaraweg 1
6024 AR Budel-Dorplein
Nederland