After All biedt GEEN opleidingen met STAP-budget meer aan!

STAP-budget: Opleidingssubsidie voor een Leven Lang Leren!

STAP-budget aanvragen

In 3 stappen geregeld

Voor de meeste cursussen en opleidingen van After All kun je STAP-budget aanvragen. Hanteer daarbij deze volgorde:

 1. Kies een opleiding of cursus met het STAP-budget stempel.
   
 2. Schrijf je nu eerst in voor de betreffende cursus of opleiding.
   
 3. Je krijgt van ons direct een STAP-aanmeldingsbewijs per e-mail toegestuurd. Ga daarmee op de aanvraagdatum STAP naar de website van het UWV en vul daar het online aanvraagformulier voor je STAP-budget in.

  (de aanvraagdatum STAP vind je op de detailpagina van de cursus of opleiding)
   

Gebruik onze handleiding

Handig: gebruik onze Handleiding aanvraag STAP-budget, dan ben je goed voorbereid en weet je wat je te wachten staat bij de aanvraagprocedure van UWV.
 

No Cure, No Pay!

In het geval dat de subsidie niet zou worden toegekend dan zit je nergens aan vast en kun je gegarandeerd kosteloos annuleren. Er is dan dus ook geen enkele betalingsverplichting!
 

Schriftelijk of per e-mail annuleren

Je dient dan wel schriftelijk of per e-mail te annuleren, binnen 14 dagen nadat bekend is geworden dat je geen STAP-budget (meer) kunt aanvragen, of dat je STAP-budget niet wordt/is toegekend.

Hoe gaat het nu verder?

Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan...

 • ...krijg je daarvan bericht van UWV.
 • ...kun je de status zien in je STAP-portaal.
 • ...krijgen wij als opleider een UWV-order.
 • ...factureren wij als opleider aan UWV.
 • ...wordt de subsidie aan de ons als opleider uitgekeerd.
 • ...factureren wij aan jou de netto prijs van de cursus of opleiding.

Bewijs van deelname

Aan het eind van je cursus of opleiding moeten wij als opleider een bewijs van deelname sturen aan UWV. Daarmee wordt aangetoond dat je de cursus of opleiding hebt afgerond. Op die manier wordt de voorlopig toegekende subsidie definitief gemaakt.

Als onderliggend stuk voor het bewijs van deelname kunnen wij in onze administratie opnemen:

 • Een Diploma
 • Een Certificaat van deelname
 • Een Presentielijst, waaruit blijkt dat je minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd.

Zorg er dus voor dat je de presentielijst elke les aftekent met je eigen paraaf, want het is belangrijk!
Voor onze online-opleidingen wordt ingestuurd huiswerk als presentielijst gebruikt. Bij de betreffende opleidingen staat hoe dat werkt en wat je ervoor moet doen.
 

Heb je vragen of heb je hulp nodig?

Bel ons even, of stuur een mailtje...

Het kan zijn dat je na het lezen van de informatie op deze website nog vragen hebt. Geen probleem! Pak de telefoon en bel naar 0495-769000, of stuur een mailtje naar info@afterall.nl. We staan je graag uitgebreid te woord om je te helpen!
 

Lees hier de uitgebreide info over het STAP-budget op de website van de rijksoverheid.

Leren voor een betaalbare prijs

Dus ook voor mensen met een kleine beurs

Wie wil dat nou niet? Een leuke en vooral goede opleiding of cursus volgen voor een betaalbare prijs. Dat is voor best veel mensen vaak moeilijk of zelfs onmogelijk, omdat ze die investering in zichzelf gewoon niet kunnen betalen.
 

De regels zijn opnieuw gewijzigd

Dit wordt wél vergoed:

 • Cursusgeld, tot een maximum van € 1.000,-.

  Hiervoor hoeven onze cursisten dus niet te betalen.

Dit wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed:

 • Bloemen- en groenmaterialen
 • Hulpmaterialen
 • Bijmaterialen
 • Koffie, thee, frisdrank en lunch

  Hiervoor vragen wij een bescheiden vergoeding en ontvangt de cursist een aparte factuur waarop de netto te betalen prijs wordt vermeld.

Je merkt het niet altijd

Voor opleidingen waarvan het cursusgeld hoger is dan € 1.000,- merkt de cursist niets van deze nieuw opgelegde beperkingen. Het cursusgeld wordt dan volledig vergoed door het STAP-budget en dus blijven de netto cursuskosten even hoog als voorheen.

Een opleiding volgen wordt nu nog interessanter

Elke 2 maanden kun je STAP-budget aanvragen, zorg dat je op tijd bent...

Je mag het STAP-budget één keer per kalenderjaar aanvragen en krijgen. Elke twee maanden kun je STAP-budget aanvragen, te weten vanaf 10.00 uur op de:

 • 1e werkdag van januari
 • 1e werkdag van maart
 • 1e werkdag van mei
 • 1e werkdag van juli
 • 1e werkdag van september
 • 1e werkdag van november

Ruim 200 miljoen euro voor meer dan 200.000 mensen

Het kabinet stelt elk jaar ruim 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee meer dan 200.000 mensen een mooie bijdrage krijgen voor hun cursus of opleiding. Bij After All kun je voor bijna alle cursussen en opleidingen STAP-budget aanvragen!
 

Op is op

Zorg dat je er op tijd bij bent, want op is op...

Subsidie tot € 1.000,- per jaar. Elk jaar weer...

STimulering ArbeidsmarktPositie, oftewel STAP.

Het STAP-budget is in de plaats gekomen van de belastingaftrek voor studiekosten en is voor veel mensen voordeliger en eenvoudiger, dus ook vaak prettiger.

 

 

Tot € 1.000,- per jaar, vooraf uitgekeerd. Voor bijna iedereen!

Werkzoekenden en werkenden kunnen ieder jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000,- aanvragen voor scholing en opleiding. Kost de opleiding minder dan € 1.000,- (bijvoorbeeld € 750,-) dan bedraagt de subsidie ook maximaal € 750,-.
 

Iedereen stimuleren

Elk jaar weer opnieuw. En opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Het doel van het STAP-budget is om zoveel mogelijk mensen te stimuleren zichzelf te laten opleiden, omscholen, of bijscholen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het STAP-budget een subsidieregeling voor de lange termijn is.
 

Een Leven Lang Leren

De Nederlandse overheid zet namelijk zwaar in op een Leven Lang Leren en geeft daar hoge prioriteit aan. Je kunt deze subsidie daarom elk jaar weer aanvragen voor een cursus of opleiding.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Beter opgeleid biedt natuurlijk meer perspectief

Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich doorlopend te ontwikkelen tijdens hun leven. Werknemers én werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te behouden, of om juist een nieuwe baan te vinden.
 

Blijven(d) ontwikkelen

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget sneller kiezen voor een opleiding of cursus. Vooral mensen die daar zelf niet zoveel of helemaal geen geld voor kunnen vrijmaken. Juist zij kunnen zich op deze manier ontwikkelen en hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Overheid, werkgever én werknemer: Iedereen blij!

Wie moet dat betalen? In ieder geval niet zoete lieve Gerritje!

Natuurlijk rijst de vraag: wie betaalt dat allemaal? Zo’n regeling kost namelijk veel geld: zo’n 200 miljoen euro (€ 200.000.000,-) per jaar. We horen je denken: Waar halen ‘we‘ dat geld vandaan?
 

Een uitkering kost ook geld

Het antwoord is duidelijk en logisch: Iemand met een uitkering kost de overheid veel geld. Elke maand weer en dat vaak gedurende meerdere jaren. Wanneer je je laat opleiden, omscholen of bijscholen, wordt de kans op een baan natuurlijk groter.
 

Inkomstenbelasting, aha!

Heb je eenmaal een baan, dan kost je de overheid dus geen (uitkerings-) geld meer. Sterker nog: je levert de overheid geld op, omdat je o.a. inkomstenbelasting gaat betalen. De investering van de overheid heeft zijn werk dan gedaan, dus ben jij blij, je (nieuwe) werkgever is blij met een goed geschoold personeelslid en de overheid is ook blij. Zo simpel kan het leven zijn!
 

Scholingsaftrek was niet echt eerlijk

Daarnaast is de fiscale Scholingsaftrek afgeschaft, dus daar bespaart de overheid ook flink wat geld. Die Scholingsaftrek was aantrekkelijk voor mensen met een hoger inkomen, want zij hadden procentueel gezien een hogere aftrekpost dan mensen met een lager inkomen. Bovendien hadden mensen zonder inkomen helemaal niets aan die regeling, want als je geen inkomstenbelasting betaalt dan kun je ook geen Scholingskosten opvoeren als aftrekpost.

Anders gezegd: de mensen met een laag inkomen hadden geen tegemoetkoming in de scholingskosten, terwijl de mensen met een hoger inkomen daar juist maximaal van konden profiteren. Dat klinkt niet helemaal eerlijk...

Voorwaarden van het STAP-budget

Natuurlijk worden er voorwaarden gesteld, maar die vallen reuze mee!

De belangrijkste eisen waaraan je dient te voldoen zetten we op een rijtje:

 • Je leeftijd is vanaf 18 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd;
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of je hebt momenteel geen werk;
 • Je beschikt over een Nederlands BSN (Burger Service Nummer);
 • Je hebt in het kalenderjaar van aanvraag niet eerder een STAP-budget ontvangen;
 • Je ontvangt geen verdere studiefinanciering, geen lerarenbeurs en geen tegemoetkoming schoolkosten;
 • In de afgelopen twee jaar ben je minstens zes maanden voor de Nederlandse volksverzekeringen verzekerd geweest (voor iedere Nederlander die in Nederland woont is dat normaliter het geval).

Alleen gecertificeerde opleiders

Alleen opleidingen van gecertificeerde opleiders komen in aanmerking

Alleen gecertificeerde opleiders mogen hun opleidingen en cursussen aanbieden voor deze subsidie. Als deelnemer aan zo’n opleiding of cursus weet je dan ook dat het goed zit met de kwaliteit. Hobbycursussen of workshops komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.
 

Landelijke database

De opleidingen en cursussen van de gecertificeerde opleiders vind je in de landelijke database van het UWV, die daar speciaal voor is ontwikkeld en ingericht.

 

Alle opleidingen en cursussen van After All komen in aanmerking

NRTO-keurmerk

After All heeft het NRTO-keurmerk en daarmee komen al haar opleidingen en cursussen in aanmerking voor het STAP-budget. Kijk dus snel bij Onze Opleidingen.