STAP-budget: Opleidingssubsidie voor een Leven Lang Leren!

Het STAP-budget aanvragen

In 3 eenvoudige stappen geregeld

Als je bij After All een cursus of opleiding wilt volgen, dan kun je je eenvoudig en snel online aanmelden voor het STAP-budget.

 1. Kies een opleiding of cursus met het STAP-budget logo;
 2. Schrijf je nu eerst in voor de betreffende cursus of opleiding. Wordt de subsidie om een of andere reden niet toegekend, dan kun je je inschrijving kosteloos annuleren en heb je geen enkele verplichting!
   
 3. Ga daarna met het STAP-aanmeldingsbewijs dat je per e-mail van ons krijgt toegestuurd naar de website van het UWV en vul daar het online aanvraagformulier voor je STAP-budget in.

  Handig: gebruik onze Handleiding aanvraag STAP-budget, dan ben je goed voorbereid en weet je wat je te wachten staat bij de aanvraagprocedure van UWV.

Hoe gaat het nu verder?

Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan...

 • ...krijg je daarvan bericht van UWV.
 • ...kun je de status zien in je STAP-portaal.
 • ...krijgt de opleider een UWV-order.
 • ...factureert de opleider aan UWV.
 • ...wordt de subsidie aan de opleider uitgekeerd.
 • ...factureert de opleider aan jou, eventueel voor een bedrag van € 0,00.
 • ...hoef je dus niets te betalen, of betaal je alleen het resterende deel boven de € 1.000,-.

LET OP:

Aan het eind van je opleiding moet de opleider een bewijs van deelname sturen aan UWV. Daarmee wordt aangetoond dat je de opleiding hebt gevolgd. Op die manier wordt de voorlopig toegekende subsidie definitief gemaakt.

Als onderliggend stuk voor het bewijs van deelname kan de opleider in zijn administratie opnemen:

 • Een Diploma
 • Een Certificaat van deelname
 • Een Presentielijst, waaruit blijkt dat de cursist minimaal 80% van de lessen heeft gevolgd.

Zorg er dus voor dat je de presentielijst elke les aftekent, want het is belangrijk!
Voor onze online-opleidingen wordt ingestuurd huiswerk als presentielijst gebruikt. Bij de betreffende opleidingen staat hoe dat werkt en wat je ervoor moet doen.
 

Heb je vragen of heb je hulp nodig?

Bel ons even, of stuur een mailtje...

Het kan zijn dat je na het lezen van de informatie op deze website nog vragen hebt. Geen probleem!
Pak de telefoon en bel naar 0495-769000, of stuur een mailtje naar info@afterall.nl. We staan je graag uitgebreid te woord om je te helpen!

 

Deze informatie kun je ook downloaden als pdf-bestand.

Leren zonder dat het je iets kost

Eindelijk iets wat niet te mooi is om waar te zijn.

Wie wil dat nou niet? Een leuke en goede opleiding of cursus volgen zonder dat het je iets kost. Je hoeft zelfs niets vooruit te betalen om dan later te moeten proberen dat geld terug te krijgen.

Het STAP-budget is een subsidie die je vooraf aanvraagt en die vooraf aan de opleider wordt uitgekeerd. Wordt de subsidie om een of andere reden niet toegekend, dan kun je je inschrijving kosteloos annuleren en heb je geen enkele verplichting!

Een opleiding volgen wordt nu nog interessanter

Elke 2 maanden kun je STAP-budget aanvragen, zorg dat je op tijd bent...

Je kunt het STAP-budget één keer per kalenderjaar aanvragen. Elke twee maanden is er een nieuw tijdsblok om STAP-budget aan te vragen op de:

 • 1e werkdag van januari, vanaf 10.00 uur
 • 1e werkdag van maart, vanaf 10.00 uur
 • 1e werkdag van mei, vanaf 10.00 uur
 • 1e werkdag van juli, vanaf 10.00 uur
 • 1e werkdag van september, vanaf 10.00 uur
 • 1e werkdag van november, vanaf 10.00 uur
   

Het kabinet stelt elk jaar 218 miljoen euro beschikbaar, waarmee meer dan 200.000 mensen een mooie bijdrage krijgen voor hun cursus of opleiding. Bij After All kun je in veel gevallen zelfs geheel kosteloos een opleiding volgen!

Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op...

Subsidie tot € 1.000,- per jaar. Elk jaar weer...

STtimulering ArbeidsmarktPositie, oftewel STAP.

Het STAP-budget komt in de plaats van de belastingaftrek voor studiekosten en is voor veel mensen voordeliger en eenvoudiger, dus prettiger.

 

 

Tot € 1.000,- per jaar, vooraf uitgekeerd. Voor iedereen!

Werkzoekenden en werkenden kunnen ieder jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000,- aanvragen voor scholing en opleiding. Kost de opleiding minder dan € 1.000,- (bijvoorbeeld € 750,-) dan bedraagt de subsidie ook € 750,-. Een opleiding goedkoper dan € 1.000,- is dan dus GRATIS!
 

Iedereen stimuleren

Elk jaar weer opnieuw. En opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Het doel van het STAP-budget is om zoveel mogelijk mensen te stimuleren zichzelf te laten opleiden, omscholen, of bijscholen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het STAP-budget iets is voor de lange termijn.

De Nederlandse overheid zet namelijk zwaar in op een Leven Lang Leren en geeft daar hoge prioriteit aan. Je kunt deze subsidie elk jaar weer aanvragen voor een cursus of opleiding.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Beter opgeleid biedt natuurlijk meer perspectief

Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich doorlopend te ontwikkelen tijdens hun leven. Werknemers én werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te behouden, of om juist een nieuwe baan te vinden.

De overheid wil dat mensen met het STAP-budget sneller kiezen voor een opleiding of cursus. Vooral mensen die daar zelf niet zoveel of helemaal geen geld voor kunnen vrijmaken. Juist zij kunnen zich op deze manier ontwikkelen en hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Overheid, werkgever én werknemer: Iedereen blij!

Wie moet dat betalen? In ieder geval niet zoete lieve Gerritje!

Natuurlijk rijst de vraag: wie betaalt dat allemaal? Zo’n regeling kost namelijk veel geld: zo’n 200 miljoen euro (€ 200.000.000,-) per jaar. We horen je denken: Waar halen ‘we‘ dat geld vandaan?

Het antwoord is duidelijk en logisch: Iemand met een uitkering kost de overheid veel geld. Elke maand weer en dat vaak gedurende meerdere jaren. Wanneer je je laat opleiden, omscholen of bijscholen, wordt de kans op een baan natuurlijk groter.

Heb je eenmaal een baan, dan kost je de overheid dus geen (uitkerings-) geld meer. Sterker nog: je levert de overheid geld op, omdat je o.a. inkomstenbelasting gaat betalen. De overheidsinvestering heeft zijn werk dan gedaan, dus ben jij blij, je (nieuwe) werkgever is blij met een goed geschoold personeelslid en de overheid is ook blij. Zo simpel kan het leven zijn!

Voorwaarden van het STAP-budget

Natuurlijk worden er voorwaarden gesteld, maar die vallen reuze mee!

De belangrijkste eisen waaraan je dient te voldoen zetten we op een rijtje:

 • Je leeftijd is vanaf 18 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd;
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of je hebt momenteel geen werk;
 • Je beschikt over een Nederlands BSN (Burger Service Nummer);
 • Je hebt in het kalenderjaar van aanvraag niet eerder een STAP-budget ontvangen;
 • Je ontvangt geen verdere studiefinanciering, geen lerarenbeurs en geen tegemoetkoming schoolkosten;
 • In de afgelopen twee jaar ben je minstens zes maanden voor de Nederlandse volksverzekeringen verzekerd geweest (voor iedere Nederlander die in Nederland woont is dat normaliter het geval).
   

Alleen gecertificeerde opleiders

Alleen opleidingen van gecertificeerde opleiders komen in aanmerking

Alleen gecertificeerde opleiders mogen hun opleidingen en cursussen aanbieden voor deze subsidie. Als deelnemer aan zo’n opleiding of cursus weet je dan ook dat het goed zit met de kwaliteit. Hobbycursussen of workshops komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.

 

Landelijke database

De opleidingen en cursussen van gecertificeerde opleiders vind je in de landelijke database van het UWV, die daar speciaal voor is ontwikkeld en ingericht.

 

Alle opleidingen en cursussen van After All komen in aanmerking

NRTO-keurmerk

After All heeft het NRTO-keurmerk en daarmee komen al haar opleidingen en cursussen in aanmerking voor het STAP-budget. Kijk dus snel bij Onze Opleidingen.