Veel gestelde vragen over de Vakopleiding Bloemschikken van After All

 

Moet ik een bepaalde vooropleiding hebben gevolgd om mee te mogen doen?

Nee hoor, lagere school met een beetje volwassen leeftijd volstaat.

 

Hoe lang duurt de Vakopleiding Bloemschikken?

De Vakopleiding Bloemschikken bestaat uit 30 lesdagen van ieder 2 lesblokken; ochtend en middag. Cursisten komen 1 maal per week (bijvoorbeeld dinsdag) om les te volgen.

 

Wordt er ook 's avonds lesgegeven?

De Vakopleidingen van After All vinden alleen overdag plaats. De avonden zijn niet lang genoeg om de lesstof goed te kunnen behandelen. We willen er tenslotte ook geen nachtwerk van maken...

 

Wordt er tijdens school- of andere vakanties lesgegeven?

After All streeft ernaar zo min mogelijk les te geven tijdens vakanties of feestdagen. Wij houden zo veel mogelijk rekening met de schoolvakanties van de Regio Zuid, zodat mensen met kinderen niet direct voor een 'oppasprobleem' worden geplaatst.
Ook tijdens nationale feestdagen worden er geen lessen verzorgd.

Incidenteel en bij wijze van uitzondering kan er tijdens vakanties en op feestdagen wel privé les worden verzorgd. Dit gebeurt altijd in overleg.

 

Moet ik de bloemen die tijdens de lessen worden gebruikt zelf kopen?

Nee, bij After All niet! Alle bloemen, bladmaterialen, bijmaterialen, vazen, schalen enzovoort, die tijdens de les worden gebruikt, zijn inbegrepen.

 

Wanneer start de eerstvolgende Vakopleiding Bloemschikken?

De Vakopleiding Bloemschikken start twee maal per jaar: in februari en in september. Kijk in het opleidingenoverzicht of de detailpagina van de betreffende opleiding voor de start- en einddatum.

 

Krijg ik een Certificaat?

Iedere cursist die een bepaald aantal lessen heeft gevolgd, krijgt een Certificaat van Deelname indien hij of zij geen examen wil of kan doen, of niet is geslaagd voor dat examen. Kijk voor de details bij het examenreglement van de Vakopleiding Bloemschikken.

Voor de duidelijkheid: Je hoeft GEEN examen te doen om een Certificaat van deelname te krijgen.

 

Moet ik examen doen?

Hoewel het examen - inclusief de voorbereidingen - is inbegrepen in de opleiding en in het cursusgeld, is het niet verplicht om examen te doen. Er vindt echter geen restitutie van cursusgeld plaats. Wil je, mag je of kun je geen examen doen, dan ontvang je een Certificaat van Deelname. Zie de vraag hierboven.

 

Hoe oud moet ik zijn om deel te mogen nemen aan de Vakopleiding Bloemschikken?

De minimum leeftijd is 16 jaar. Een maximum leeftijd is er niet, want men is immers nooit te oud om te leren...

 

Moet ik tijdens of na de Vakopleiding Bloemschikken stage lopen?

Nee, in tegenstelling tot een aantal andere scholen (vaak onderwijs voor leerplichtigen) doet After All niet aan verplichte stages. After All is een particuliere school en onze cursisten komen een opleiding volgen omdat ze dat leuk vinden. We kunnen een stageperiode echter wel aanraden. Ervaring opdoen is altijd handig én verstandig...

 

Hoe gaat de lunch e.d. in zijn werk tijdens de opleiding?

Ook de lunch is inbegrepen bij het cursusgeld, ongeacht welke cursus of opleiding u bij ons volgt. Dat geldt ook voor de koffie, thee en frisdrank gedurende de lesdagen. Daar wordt dus voor gezorgd. Uiteraard is er geen lunch inbegrepen bij middag- of avondcursussen; wel koffie, thee of frisdrank.

 

Moet er huiswerk worden gemaakt?

Hoewel wij huiswerk soms een beetje 'kinderachtig' vinden klinken, zijn we wel degelijk van mening dat veel en regelmatig oefenen noodzakelijk is voor mensen die de Vakopleiding Bloemschikken serieus nemen. 'Oefening baart kunst' is geen loze kreet.

Een praktisch voorbeeld: Wanneer je als bloemist een bruidsboeket wilt maken, dan heb je daar maar een bepaalde tijd voor. Doe je er langer over of is het boeket niet af, dan heb je een financieel 'probleem', of ruzie met de bruidegom die het bruidsboeket komt halen dat nog niet af is...

 

Is er een praktijkexamen?

Ja, het examen dat aan het eind van de Vakopleiding Bloemschikken wordt afgenomen is een praktijkexamen. Kijk voor details bij het examenreglement van de Vakopleiding Bloemschikken.

 

Is er een theorie-examen?

Nee, het examen bestaat voor 100% uit praktijkopdrachten. Zie de vraag hierboven.

 

Zijn er theorielessen?

Ja. Er is een aantal zeer praktijkgerichte theorielessen, waaronder nomenclatuur (wetenschappelijke naamgeving) der bloemen en planten. De meeste theoretische stof wordt tijdens een praktijkles behandeld indien dat relevant is.

 

Moet ik alle Latijnse planten- en bloemennamen kennen?

Niet om de cursus te volgen of tot een goed einde te brengen, maar wel degelijk wanneer je na de opleiding serieus aan de slag wilt, bijvoorbeeld als bloemist winkelier. Tijdens de Vakopleiding Bloemschikken worden overigens wel de Latijnse bloemen- en plantennamen gebruikt. Er is ook een dagdeel gewijd aan de juiste schrijfwijze en uitspraak van deze Latijnse nomenclatuur.

 

Is deze opleiding voor beginners of gevorderden?

De Vakopleiding Bloemschikken is voor 'beginners' en voor mensen die al wel met bloemen hebben gewerkt, maar de technieken nog niet (voldoende) onder de knie hebben. Ook zien wij steeds vaker mensen die al veel workshops hebben gevolgd, maar die 'het' nu eindelijk écht willen leren.

 

Moet ik al ervaring hebben in het maken van bloemwerk, voordat ik de Vakopleiding Bloemschikken ga volgen?

Nee, we beginnen bij de Vakopleiding Bloemschikken met z'n allen zogezegd op 'technisch niveau nul'. De verschillen in niveau tussen de leerlingen verdwijnen gedurende de opleiding grotendeels vanzelf.